Back to Intro...

 

Riberia Sacra, Galicia, Spain

 

Río Sil, Vilouxe By Ian Holliday

De Ribeira Sacrá is een streek gecentreerd rondom de samenloop van de rivieren Miño en Sil in de provincies Lugo en Ourense, het binnenland van Galicië. Deze streek, herkenbaar aan de diepe ravijnen die de rivieren gevormd hebben tot aan hun samenloop in Os Peares, hebben een niet te evenaren, aantrekkelijke natuur en cultuur

Het landschap wordt gekenmerkt door zeer steile hellingen die vanaf de rivier tot 500 meter rijzen. Deze orografie (bergbeschrijving) schept een eigen bijna Mediterraan microklimaat met milde temperaturen in de winter, waardoor dit gebied zich duidelijk onderscheidt van het zeeklimaat in de rest van Galicië.

Hier bloeide het kloosterleven van ‘Alta Edad Media’, de groepering van de grote concentratie van kloosters en Romaanse kerken van Galicië. Vanaf de 6e eeuw komen er meer kluizenaars die zich van de maatschappij terugtrekken om hun leven aan gebed en opoffering te wijden. Dit veroorzaakte de recentere bouw van kloosters, gesticht vanaf de 10e eeuw; zij organiseerden zowel het godsdienstige en sociale leven als de economie van het gebied rondom hun klooster. Kloosters zoals Santo Estevo de Ribas de Sil, Santa Cristina de Ribas de Sil, Santo Estevo de Ribas de Miño, San Vicente de Pombeiro, San Pedro de Rocas, Santa María de Montederramo, Xunqueira de Espadañedo en ontelbare kerken en ruïnes getuigen van de aantrekkingskracht van dit gebied voor rust en overdenking.

links naar plaatselijke gemeenten
In het Spaans of Gallicisch....

Lugo ...

Monforte de Lemos

Sober

Pantón

O Saviñao

Chantada

Carballedo

Taboada

Portomarín

Paradela

Quiroga

Ribas de Sil

 

Ourense ...

Nogueira de Ramuín

Pereiro de Aguiar

Esgos

Parada de Sil

A Teixeira

Castro Caldelas

Montederramo

Xunqueira de Espadañedo

Maceda

A Peroxa

 

1000 jaar oude bomen door Irene VerduinMinmosa Tree by Ian Holliday
Zicht op Rio Mino door Ian Holliday

De monniken, geholpen door het milde klimaat, verbeterden en ontwikkelden de cultuur van de wijnstruik die al bij de Romeinen bekend was. De families van het gebied hebben deze traditie door de eeuwen heen voortgezet. Het systeem van kweken in ‘terrassen’, die ontstaan door het bouwen van muurtjes hebben langzaam maar zeker het aanzien van de hellingen veranderd, wiens wijngaarden vandaag de dag totaal geïntegreerd zijn in het landschap. De enorme inspanning die men eeuwenlang geleverd heeft maakt dat het landschap waardevoller aanvoelt.

 

 

De rust, de afzondering en het mysterieuze van de streek, dat eeuwen geleden de reden voor isolatie was, blijft ook vandaag nog gelden en vormt één van de grootste aantrekkingspunten van de ‘Ribeira Sacrá’.

Kom naar de 'Ribeira Sacra' ...  

 Kom naar Casa Santo Estevo ...